Ga terug naar de homepagina »

Kwaliteitsnormen van Boomkwekerijproducten

Via onderstaand zoekveld kunt u onze database doorzoeken. Vul minimaal drie karakters in om resultaten te zien. Ook kunt u op een categorie klikken om zelf in de database te kijken.


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

5.3. Vaste planten

Het kan wenselijk zijn om een partij vaste planten (bij verkoop of bij aankoop) te laten bemonsteren en controleren op rasechtheid, ziekten en overige verborgen gebreken. Er zijn twee mogelijkheden beschikbaar dit 'officieel' te laten doen.
  1. Monstertrekking kan plaatsvinden door een van de correspondenten van het scheidingsrecht voor de Bloembollenhandel. Opplanting vindt plaats op de monstertuin van de KAVB te Hillegom. De naam van correspondenten is te vinden op de website van de KAVB (www.kavb.nl), onder 'Dienstverlening' en 'Scheidsgerecht'. Ook de tarieven zijn daar raadpleegbaar.
  2. Monstertrekking kan plaatsvinden door een keurmeester van Naktuinbouw. Opplanting vindt plaats bij de moederplantentuin vaste planten in Roelofarendsveen. Contactadres bij Naktuinbouw is de teamadministratie boomkwekerijgewassen en vaste planten (tel. 0162 - 511 400) of via e-mail boomkwekerij@naktuinbouw.nl. Ook kan de keurmeester van Naktuinbouw rechtstreeks worden benaderd. De tarieven zijn opvraagbaar bij Naktuinbouw.

In alle gevallen wordt vóórdat het monster wordt getrokken ook het verkopende/aankopende bedrijf op de hoogte gebracht, zodat de mogelijkheid wordt geboden om bij de monstertrekking aanwezig te kunnen zijn. De monsternemer verzorgt het transport naar de opplantlocatie. De KAVB of Naktuinbouw planten en verzorgen het monster. Koper en verkoper worden op de hoogte gebracht als het monster in een beoordeelbaar stadium is (meestal als het begint te bloeien). Na de beoordeling ontvangen beide partijen een uitslag, die gebruikt kan worden voor bewijsvoering of geschilafhandeling (waar nodig via b.v. scheidsgerecht).


Vaste planten


Terug naar database

Ga terug naar de homepagina »